Naantalin satamaterminaali tuotiin tähän päivään

Vuonna 1974 rakennettu Naantalin sataman satamaterminaali peruskorjattiin kauttaaltaan. Rakennuksen toiminnallisuus ja energiatehokkuus päivitettiin tähän päivään, mutta alkuperäistä ilmettä kunnioittaen.

Kohde

Naantalin sataman terminaalirakennuksen peruskorjaus

Laajuus

Satamaterminaalin kerrospinta-ala 3900 m2

Aikataulu

5/2022–1/2024

HTJ:n rooli

Rakennuttaminen, rakennustöiden valvonta ja LVIA-valvonta

Hankesuunnittelu pyörähti käyntiin keväällä 2022, ja rakentamisvaihe aloitettiin satamaterminaalin purkutöillä joulukuussa 2022. ”HTJ toimi hankkeessa rakennuttajakonsulttina Naantalin Satamalle merkittävällä panoksella aina hankesuunnittelusta lähtien”, kertoo HTJ:n projektipäällikkö Matias Holmberg. Työhön kuuluivat rakennustöiden valvonta ja LVIA-valvonta.

Elokuussa 2023 valmistui terminaalin ensimmäinen kerros, joka toimii jalankulkevien matkustajien lähtö- ja tuloaulana. Samaan kerrokseen valmistuivat satamavalvomo, sataman henkilökunnan sosiaalitilat ja rakennukseen tulevien vieraiden vastaanottoaula.

Peruskorjauksen tavoitteena oli saattaa satamarakennus uudisrakennusta vastaavalle tasolle ja parantaa sen toiminnallisuutta, käyttöturvallisuutta ja energiatehokkuutta. Kaukolämmöstä luovuttiin, ja nyt tilojen lämmitys ja jäähdytys toimivat maalämmöllä.

Kohde valmistui aikataulussaan, ja loput terminaalin tiloista saatettiin valmiiksi alkuvuodesta 2024. Kerrosalaa terminaalilla riittää lähes 3900 neliömetriä. Uusien tilojen käyttäjinä matkustajien ja Naantalin Sataman lisäksi on myös muita sataman toimijoita.

Kommentti

”Yhteistyö toimi hienosti HTJ:n kanssa, ja loppupeleissä henkilöt ne onnistuneen projektin tekevät”, kertoo Naantalin Satama Oy:n tekninen päällikkö Juha Ketoniemi.