Sairaalarakentaminen vaatii erikoisosaamista

Tampereen yliopistollisen sairaalan uudistamisohjelma on vuosikymmenten suurponnistus, jossa rakennetaan uusia sairaalarakennuksia sekä korjataan huonokuntoisia tiloja.

Kohde

Tays uudistamisohjelma

Laajuus

Etupiha 90 000 brm², F-rakennus 9 000 brm², T-rakennus 29 000 brm²

Aikataulu

2013-

HTJ:n rooli

Rakennuttaminen ja valvonta

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) uudistamisohjelma käynnistyi vuonna 2010. HTJ on toiminut ohjelmassa rakennuttamisen ja valvonnan tehtävissä sekä talo- että infrapuolen osalta vuodesta 2013 alkaen.

Etupihakokonaisuus oli uudistamisohjelman mittavin rakennushanke, ja siihen sisältyi Sydänsairaala, lasten ja nuorten sairaala, uusi pääsisäänkäynti ja maanalainen pysäköintihalli sekä D-rakennus, jotka valmistuivat vuosina 2018–2020. Etupihan jälkeen valmistui F-rakennus, jossa sijaitsee hematologia ja kliininen isotooppilääketiede. Tällä hetkellä käynnissä on uuden rakennuksen rakentaminen psykiatrialle. Rakennus valmistuu arviolta vuonna 2024. Rakentaminen ei kuitenkaan pääty tähän, vaan näillä näkymin uudisohjelmaa on jäljellä vielä yli kymmenen vuotta.

Sairaalarakentamisessa tarvitaan erityisosaamista, ja tekniikka on tässä avainasemassa. ”Tekniikka tekee sairaalan, sillä kuumassa sairaalassa on toistasataa teknistä järjestelmää. Tätä voi verrata tavalliseen kerrostaloon, jossa on noin 6–10 järjestelmää. HTJ:n talotekniikka-asiantuntijat ovat vihkiytyneet sairaalan teknisiin järjestelmiin, niiden suunnittelun ohjaamiseen, valvontaan ja yhteensovittamiseen sekä tekniikoiden toiminnan varmistamiseen”, HTJ:n projektijohtaja Jyrki Anttila kertoo.

”Rakennuttajakonsultin työssä on ymmärrettävä, kuinka sairaala toimii, ja meillä on tässä erityisen paljon osaamista. Olemme olleet Taysin Etupihahankkeessa mukana ja ymmärrämme, mikä sairaalassa on oleellista ja mikä ei.”

Psykiatriarakennuksessa tekniikka ei ole aivan yhtä monimutkaista kuin kuumassa sairaalassa, mutta siinäkin on omat erityispiirteensä ja hyvin korkeat laatuvaatimukset. ”Psykiatriassa on ollut todella tärkeää huomioida rakennuksen kaikki mahdolliset yksityiskohdat, jotta tilat ovat kaikille mahdollisimman turvallisia”, Anttila selventää.

Referenssi on päivitetty 2.11.2022.
Kommentti

ASIAKKAAN SUUSTA

”Meillä kävi tuuri, että HTJ valikoitui konsultiksi avoimen julkisen hankinnan tuloksena myös psykiatriarakennuksen rakennushankkeeseen ja pääsimme jatkamaan pääosin jo Etupihahankkeesta tuttujen henkilöiden voimin. Olemme päässeet HTJ:n kanssa varsin kivuttomasti sopimaan työnjaosta tilaajan ja rakennuttajakonsultin voimin jopa niin, että viittaamme kokouksissa yhteiseen tilaajaorganisaatioon termillä ’rakennuttaja’. Tämä mielestäni kuvastaa sitä, että olemme hitsautuneet vuosien varrella varsin mukavasti yhteen. Toisaalta HTJ:n porukka sisäisesti vaikuttaa niin ikään yhteen hiileen puhaltavalta, ja yhteistyön jälki näkyy asioiden mutkattomana etenemisenä. Yhteistyömme on mielestäni välitöntä, jatkuvasti ajantasaista ja helppoa.”

Jarko Keivaara, projektijohtaja, Pirkanmaan sairaanhoitopiiri