Ajankohtaista

16.06.2020

EduCity - hyppy tulevaisuuteen

EduCity - hyppy tulevaisuuteen

Turun tiedepuistoon, Kupittaalle, valmistuva EduCity-rakennus täydentää tänä vuonna Turun ammattikorkeakoulun uuden kampuksen. Ammattikorkeakoulun tavoitteena oli luoda kansainvälisesti vetovoimainen ja käyttäjilleen viihtyisä tulevaisuuden oppimisympäristö. “Tavoitteen mittariksi asetimme, että joka päivä parkkipaikallamme seisoo yksi bussillinen EduCityyn tutustumaan tulleita ihmisiä”, naurahtaa Turun Teknologiakiinteistöt Oy:n Kiinteistöjohtaja Olli Rosenberg.
 
Rakennus sijaitsee Turun kaupungin kärkihankealueella ja se kokoaa yhteen ammattikorkeakoulun koko tekniikan alan opetuksen. Rakennuksen tilavuus on yli 100 000 kuutiota ja sinne sijoittuu noin 2 000 ammattikorkeakouluopiskelijaa ja 350 työntekijää. Tulevat käyttäjät siirtyvät syksyllä 2020 uuteen yhteisölliseen monitilaympäristöön ja hyppy oppimisen tulevaisuuteen on valtava. “Hankkeen toteuttaneet rakennusalan ammattilaiset ovat itsekin hämmästelleet ainutlaatuista lopputulosta”, jatkaa Rosenberg.


Kokonaisvaltainen oppimisympäristö

Turun ammattikorkeakoululla oli vahva näkemys rakennuksesta, jota täydennettiin läpi suunnitteluprosessin käyttäjiltä kerätyllä ymmärryksellä. Tilojen lähtökohtana oli edesauttaa kohtaamisia ja läpinäkyvyyttä. EduCityn keskeisin kohtaamispaikka on suuri ja valoisa aula, jonka Tiedon portailla voi niin oleskella, opiskella kuin järjestää tapahtumia. Aulan huomiota herättävä yksityiskohta ovat kerroksesta ulkonevat ikkunalliset neuvottelukuutiot.
 
Etelän puolella kaikkia kerroksia yhdistävät laajat kattoterassit. Kulkeminen luonnistuu niin sisä- kuin ulkokautta. Yleisilmeessä on paljon valoisaa lasiseinää ja elävää pintaa. Tiloissa on miellyttävä akustiikka. Muuntojoustavuutta on toteutettu väliseinillä sekä yhdistelmällä avoimia ja vetäytymistiloja.
 
Tilat toimivat monipuolisesti oppimisympäristönä. Esimerkiksi yläkerroksen konehuoneessa tekniikan opiskelijat voivat käytännössä tutustua talotekniikkaan. Rakennuksessa on luokkatilojen lisäksi modernit energia-, auto-, rakennus- ja moottoritekniikan sekä akustiikan laboratoriot. Toiminnallisuutta lisäävät opiskelijaravintola ja kampusalueen pubi. Viihtyvyyttä tulevat luomaan KampusART-taideteokset sekä hauskana yksityiskohtana ensimmäisten kerrosten välinen liukumäki.
 
“Rima koko rakennuksen suunnittelussa ja toteutuksessa on asetettu korkealle. Tämä on houkutellut ensiluokkaiset kumppanit ja yhteinen kunnianhimo on innostanut kaikkia,” kertoo Rosenberg.
 
Kestävä kehitys on huomioitu LEED-sertifioinnin korkeimman Platina-tason mukaisesti. Ympäristöjalanjälkeä pienentävät muun muassa katolle asennettavat aurinkopaneelit sekä hiilinieluina toimivat maksaruoholla katetut terassit. Vastuullisuus on huomioitu materiaalivalinnoissa, kuten osin kierrätysmateriaalista kudotuissa ilmeikkäissä vinyylimatoissa.
 
Rakennuksen tulevaan elinkaareen ja ylläpitoon on kiinnitetty erityistä huomioita. EduCity on Turun Teknologiakiinteistöjen ensimmäinen kohde, jossa hyödynnetään Are Sensus -järjestelmää, joka takaa rakennuksen energiatehokkuuden, muunneltavuuden ja optimaaliset olosuhteet. Järjestelmä hyödyntää esimerkiksi rakennuksen käytössä syntyviä hukkalämpöjä sekä ulkoilman viileyttä. Tämän seurauksena ostoenergian määrä vähenee merkittävästi.


Rakentamisen voimavara

Turun Teknologiakiinteistöt on tehnyt HTJ:n kanssa yhteistyötä jo monen vuoden ajan ja HTJ on vastannut myös EduCityn rakentamisen valvonnasta. “Tämä on yhteinen hanke. Toimimme tiiviisti yhdessä ja jokaisen viikon olemme aloittaneet HTJ:läisten kanssa tilannekatsauksella. Heidän kanssaan on helppo työskennellä ja saada asiat etenemään”, kertoo Rosenberg.

Hankkeessa on hyödynnetty hyviä olemassa olevia menetelmiä ja kokeiltu ennakkoluulottomasti uusia. “Olemme tuoneet esimerkiksi käyttöönoton muistilistan ja rakentamisen laadun tarkastusasiakirjan, jotka helpottavat tilaajan ja urakoitsijan työtä”, kertoo HTJ:n projektipäällikkö Toni Aaltonen.

Hankkeen alusta asti johtotasolla toiminut kampus-jory on ratkaissut eteen tulleet lisä- ja muutostyöt nopeasti. Osapuolten korkeimmista päättävistä henkilöistä muodostunutta foorumia aiotaan hyödyntää myös seuraavissa hankkeissa. Kaiken kaikkiaan alueen seuraava kampusrakennus tehdään pääpiirteittään EduCityssä hyväksi havaittujen periaatteiden mukaisesti.


Vahvalla yhteistyöllä

EduCityn rakennustyöt alkoivat vuoden 2017 lopulla ja käyttöönotto on syksyllä 2020 lukukauden alkaessa. Rakennuksen kerrosala on 18 500 kerrosneliötä ja hanke on toteutettu KVR-urakkana. Rakennuksen on suunnitellut Sigge Arkkitehdit ja sen rakentamisesta vastaa YIT. EduCityyn muuttavat ammattikorkeakoulun lisäksi Nordea ja Cloetta.
 
Turun ammattikorkeakoulu on Rosenbergin mukaan saanut toiveidensa mukaiset tilat.
“Mukava on ollut nähdä kuinka tutustumassa käyneet tulevat käyttäjät ovat yksi toisensa perään haltioituneet lopputuloksesta ja tuskin malttavat odottaa pääsevänsä tänne”, kertoo Rosenberg.
 
Oletko kiinnostunut tulevaisuuden rakentamishankkeista? Ota meihin yhteyttä ja autamme mielellämme.
 
Lisätietoja:
Marjo Jaakkola
Aluejohtaja
Rakennuttajatoimisto HTJ Oy
P. 050 3022 480
marjo.jaakkola@htj.fi