Ajankohtaista

27.03.2019

Jäätävää yhteistyötä

Jäätävää yhteistyötä

Suomen johtava kaupallinen pakastevarasto KWH Freeze laajentaa varastoaan Vantaalla. Kyseessä on kolmas HTJ:n kanssa toteutettu laajennushanke ja kahdesta seuraavasta on jo sovittu. “Haemme yhteistyökumppaneidemme kanssa oppia ja onnistumisia pitkällä tähtäimellä. Olemme Suomen johtava kaupallinen pakastevarasto ja haluamme kehittää alaa muiden edelläkävijöiden kanssa”, kertoo Oy KWH Freeze Ab:n toimitusjohtaja Peter Lång.

HTJ:n projektinjohtopalvelu sopii parhaiten KWH Freezen tarpeisiin. HTJ toimii hankkeessa päätoteuttajana eli hankkii urakoitsijat, hoitaa rakennustöiden ohjauksen, työmaan johtotehtävät, rakennustyön valvontatehtävät ja viranomaisraportoinnit. KWH Freeze tekee HTJ:n selvitysten ja suositusten perusteella päätökset. Lisäksi KWH Freeze hoitaa pakastealan vahvalla kokemuksellaan itse esimerkiksi laitehankinnat.

"PJP-mallilla HTJ:läiset ajavat hankkeessa meidän etujamme. Olemme luottaneet projektin johtamisen ja paperisodan ammattilaisten käsiin", kertoo Lång. Kokemusta ja näkemystä eri urakkamuotojen toteuttamisesta on Långille kertynyt paljon. Tämä hanke on hänen uransa 13:sta laajennushanke.

KWH Freeze ja HTJ ovat löytäneet pitkäaikaisen yhteistyön myötä pakastevarastojen rakennuttamiseen toimivat mallit. "Kun urakoita on pilkottu, voi suunnittelutyötä ja rakentamista osittain limittää", kertoo HTJ:n toimialapäällikkö Taina Kuismin.

 
Kestävyyttä pakkasolosuhteisiin

Pakastevarastojen rakentamisessa on huomioitava kylmyyden rakennukselle aiheuttamat vaatimukset. Elintarvikkeiden välivarastointiin tarkoitetun varaston lämpötila on aina pidettävä -20–30 asteessa. Rakennuksen on kestettävä toimivana seuraavat 40–50 vuotta, koska korjausrakentaminen kylmissä olosuhteissa on kallista ja haastavaa.

Suunnitteluvaiheessa on huomioitava ison hallitilan vaatimukset ja pitkät jännevälit. Alapohjan tulee olla täysien hyllyjen vuoksi erittäin kantava ja erityisesti lattialta vaaditaan kulutuskestävyyttä. Vuosien saatossa KWH Freeze on löytänyt kylmiin tiloihin parhaiten soveltuvia betonilaatuja. Sisätilojen pakkasen vuoksi rakenteissa on normaaliin rakentamiseen verrattuna käänteinen höyrysulku.

 
Pakastevarastoinnin kasvaja

KWH Freeze varastoi ja käsittelee asiakkaidensa pakastettuja elintarvikkeita sekä vuokraa tiloja tavarankäsittelystä itse huolehtiville asiakkaille. Asiakkaina ovat suurimmat tukkuliikkeet, elintarviketeollisuus ja pakasteiden maahantuojat. Yritys on pystynyt vastaamaan kasvavaan kysyntään laajentamalla toimitilojaan. KWH Freezellä on noin 600 000 m3 pakastevarastotilaa Vantaalla ja Inkoossa. Nyt Vantaalla rakenteilla olevan laajennuksen pinta-ala on 8 047bm². Rakentaminen on aloitettu vuoden 2018 marraskuussa. Rungosta on nyt ⅓ valmiina ja koko varaston on määrä olla valmis syys-lokakuussa 2019. Laajennushankkeen pääsuunnittelusta vastaa Creago Oy.

Sopisiko HTJ:n projektinjohtopalvelu teidän rakennuttamisen tarpeisiin? Lue lisää projektinjohtopalveluistamme ja kysy tarkemmin toimialapäälliköltämme Taina Kuisminilta.

Lisätietoja:
Taina Kuismin
Toimialapäällikkö, projektijohtopalvelut
taina.kuismin@htj.fi
050 438 4184