Ajankohtaista

18.02.2022

Raision vesitornin putkiremontti maaliin ilman vedenjakeluhäiriöitä

Raision vesitornin putkiremontti maaliin ilman vedenjakeluhäiriöitä

Raision vesitorniin toteutettiin vuoden 2021 lopulla perusteellinen putkistosaneeraus. Ketterän yhteistyön, nopean reagoinnin ja kattavan taustatyön ansiosta hanke saatiin maaliin onnistuneesti ilman vedenjakeluhäiriöitä.

Raision vesitorniin toteutettiin vuoden 2021 lopulla kattava putkistosaneeraus, kun edellisenä vuonna valmistuneessa kuntokartoituksessa todettiin alkuperäisten 60-luvun sisäisten putkistojen olevan kiireellisen uusimisen tarpeessa. Raision-Naantalin vesilaitos -kuntayhtymä valitsi puitesopimuskumppaninsa Rakennuttajatoimisto HTJ:n hankkeeseen alun perin hoitamaan työmaan valvonta- ja turvallisuuskoordinaattorin tehtäviä. Kun hankkeen laajuus ja haastavuus kävivät ilmi urakan valmistelun aikana, sai HTJ lennosta hoitaakseen myös rakennuttajakonsultin tehtäviä laajemmin.

Saneeraushankkeessa vesitorni oli tyhjennettävä, ja kaikki sen putkistot ja venttiilit purettava sekä vaihdettava uusiin. Työt aloitettiin lokakuussa ja vesitorni otettiin asteittain takaisin käyttöön helmikuun alussa. Valmistuneella putkistosaneerauksella vesitornin käyttöikää pidennettiin yli 40 vuodella.

Vesitornin tehtävä vedenjakelussa on perinteisesti paineiskujen ja kulutuspiikkien tasaus sekä veden varastointi. Kun Raision vesitorni oli tyhjennetty, ohjasi Turun Seudun Vesi Oy järjestelmistään onnistuneesti vesitornin ohituksen, ja vesi otettiin asukkaille Saramäen kalliosäiliöstä ja Turun Runosmäen vesitornista. Tarkan suunnittelun ja sidosryhmien yhteistyön ansioista vedenjakeluun ei aiheutunut katkoksia, ja Raision ja Naantalin 40 000 asukasta saivat nauttia toimivasta vedenjakelusta läpi remontin.

”Onnistuimme hankkeessa siinä, että vedenjakelu toimi Raisioon ja Naantaliin päin koko hankkeen ajan. Panostimme todella paljon riskinhallintaan ja punnitsimme riskejä sekä arvioimme erilaisia skenaarioita hyvin tarkasti ennen kuin otimme vesitornin pois käytöstä. Olemme tyytyväisiä siihen, että riskit eivät toteutuneet ja vedenjakelu pysyi normaalina”, Raision kaupungin yhdyskuntainsinööri Marika Nurmikko kertoo.

Hankkeen riskialttius ja vanhojen putkistojen purkamiseen liittyvät erityisjärjestelyt lisäsivät hankkeen haastekerrointa. ”Hankkeen alussa joka päivä tuli eteen joku uusi muutos. Saimme kuitenkin tilaajalta HTJ:n rakennuttajainsinöörille Ewa Wikmanille mandaatin toimia, jolloin pystyimme edistämään hanketta itsenäisesti ja ketterästi – tietenkin pitäen tilaaja jatkuvasti ajan tasalla. Onnistumisen kannalta oli tärkeää, että pystyimme näin reagoimaan nopeasti muuttuviin tilanteisiin. Olen tyytyväinen, että pystyimme auttamaan tilaajaa tällä tavalla”, HTJ:n Turun alueen infratoimialan projektijohtaja Tuomas Kivekäs kertoo.

Nurmikko sanoo ajatelleensa etukäteen, että projektista voisi tulla vaativa, mutta hanke meni lopulta todella hyvin. ”Jos tuli haasteita vastaan, niin yhdessä selvitimme ne. Minulle itselleni isoin anti HTJ:n puolelta oli se, että ensimmäistä kertaa ikinä pystyin olemaan pelkästään tilaajana. HTJ hoiti myös valvonnan ja minun ei tarvinnut miettiä tätä erikseen. Urakoitsija hoiti myös työnsä hyvin. Jokaisella oli selkeä rooli, ja kaikki hoitivat oman osuuteensa ammattitaitoisesti, joten minun oli erittäin helppoa olla”, Nurmikko kertoo.

Myös Kivekäs on lopputulokseen tyytyväinen: “Hanke oli antoisa ja siihen oli mukava päästä uppoutumaan. Vesitorneja ei ole Suomessa ihan hirveästi, ja harvoin sellaisen korjaustöihin pääsee mukaan. Tämä on ainutlaatuinen hanke työurallani ja on hieno tunne kulkea vesitornin ohi ja tietää, että on saanut olla tämän kunnostamisessa mukana. 50 metriä korkean vesitornin portaat tulivat hyvin tutuksi muutaman kuukauden aikana. Voisikin sanoa, ettei tällaisten kohteiden kunnostustyöt sovi korkeanpaikankammoiseille”, hän nauraa.

 

Lisätietoja:

Tuomas Kivekäs
Projektijohtaja, Infrarakentaminen, Turku
Rakennuttajatoimisto HTJ Oy
+358 50 312 0410
tuomas.kivekas@htj.fi

Marika Nurmikko
Yhdyskuntainsinööri
Raision kaupunki
+358 40 641 2988
marika.nurmikko@raisio.fi