Ajankohtaista

13.12.2023

Nurmijärvelle rakentui moderni logistiikkakeskus

Nurmijärvelle rakentui moderni logistiikkakeskus

NREP Logicentersin Nurmijärven Ilvesvuoreen rakennuttama logistiikkakeskus on ensimmäinen Suomessa inhouse-mallilla toteutettu Logicenters-hanke. Logistiikkakeskuksen rakentaminen aloitettiin maanrakennustöillä toukokuussa 2022 ja kohde valmistui aikataulussaan toukokuun lopulla 2023. Valmistuneen kiinteistön vuokralaisena toimii DB Schenker ja laajuutta kohteella riittää 25 625 m2.

”Nurmijärven logistiikkakeskus oli kokoluokassaan meille Suomessa isohko hanke”, toteaa Sanna Vikström, NREP Logicentersin kehityspäällikkö. Vikström vastaa Logicentersin Suomen logistiikan uudisrakentamisesta. Uudesta toimintatavasta ja tiukasta aikataulusta huolimatta kaikki sujui hyvin ja lopputulokseen voidaan olla tyytyväisiä. ”Projektimallin, kokonsa ja aikataulunsa puolesta Nurmijärven hanke oli Suomen inhouse-mallille suunnannäyttäjä”, Vikström jatkaa.

HTJ toimi hankkeessa rakennuttamistehtävien lisäksi työmaan johto- ja valvontatehtävissä. HTJ:n työmaaorganisaatioon kuului vastaavana työnjohtajana toiminut työmaapäällikkö, työmaainsinööri sekä rakennus- ja taloteknisten töiden valvojat. ”Rakentamisaika oli poikkeuksellisen nopea, mikä toi haastetta, mutta saavutettavissa inhouse-mallin avulla”, sanoo HTJ:n teollisuusjohtaja Kai Karlén.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Uusi toimintatapa omaksuttiin ketterästi

Hanke toteutettiin inhouse-mallilla, joka oli ensimmäinen laatuaan Logicentersin Suomen kohteissa toteutettu hanke. Hankkeessa Logicenters toimi kohteen päätoteuttajana ja HTJ vastasi työmaan johtotehtävistä. Logicenters hoiti yhteydenpidon urakoitsijoihin ja eri työkokonaisuudet hankittiin ja toteutettiin erillisinä osaurakoina. ”Inhouse-mallia käytetään meidän hankkeissamme muissa Pohjoismaissa, esimerkiksi Ruotsissa hankkeet toteutetaan pääosin tällä mallilla”, Vikström kertoo.

HTJ:llä on pitkä kokemus PJP-hankkeista ja työmaatehtävien hoitamisesta. Tästä oli paljon hyötyä omaksuttaessa uutta toimintamallia. ”Meillä oli riittävän iso organisaatio tekemässä hommia ja entuudestaan hyvä pohja ja tietämys tästä mallista”, Karlén sanoo. ”Inhouse-malli palveli hyvin tiukassakin aikataulussa”, hän kertaa.  

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Energiatehokkaita ratkaisuja

Kaikille Logicentersin kohteille haetaan BREEAM-luokitusta. Nurmijärven kohde sertifioitiin BREEAM Very Good -tasolle. HTJ:lla oli hankkeessa BREEAMin tarvittavien tietojen keräämis- ja dokumentaatiovastuu. 

”Jokainen hankkeemme tehdään hiilineutraalius edellä ja sen eteen tehdään paljon töitä. Saimme HTJ:ltä hyviä ratkaisuja ja ehdotuksia ympäristöasioihin”, Vikström sanoo. 

Kiinteistöön tuli maalämpö ja omat aurinkosähköpaneelit. Lisäksi merkittävä energiatehokkuutta parantava ratkaisu oli jättää perinteinen ilmanvaihto kanavineen pois hallista. Ilmanvaihdosta aiheutuu lämmitystarvetta ja ilmanvaihtopuhaltimet kuluttavat sähköä. Nurmijärvellä kokeiltiin logistiikkarakennuksiin soveltuvaa vaihtoehtoista ilmanvaihtoratkaisua, jonka avulla energiankulutusta ja materiaalien määrää saatiin vähennettyä. Ratkaisussa hallin korvausilma tulee rakennukseen korvausilmasäleikön kautta ja poistoilma johdetaan poistoilmapuhaltimilla ulos.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Yhteisiä onnistumisia ja pitkään kestänyttä yhteistyötä 

HTJ:llä ja NREP Logicentersillä on taustalla pitkään jatkunut yhteistyö. Myös Nurmijärven hanke saatiin maaliin toimivalla yhteispelillä. Ja mikä tärkeintä, loppukäyttäjä on ollut tyytyväinen kohteeseen. 

”Yhteistyömme sujui ja pelasi hyvin yhteen. Pysyimme aikataulussa ja hanke oli laadullisesti hyvin toteutettu”, Karlén iloitsee. 

Nurmijärven hanke oli uusi tapa toimia ja kaikki osapuolet saivat työstä arvokasta kokemusta. Uusi toimintamalli otettiin ketterästi ja nopeasti käyttöön. Taustalla vaikuttavat vahva ammattitaito ja asenne sekä syvä luottamus molemmin puolin. 

”HTJ:llä osataan asettua asiakkaan asemaan ja halutaan onnistua yhdessä. Minulla on ollut turvallinen tunne siitä, että tiedän mitä työmaalla tapahtuu”, kehuu Vikström. Yhdessä onnistumisen tahto oli kantava voima myös Nurmijärven hankkeessa. ”Kaikki tekivät hankkeen eteen parhaansa, jotta pääsisimme yhteiseen tavoitteeseen”, Vikström päättää.

 

Kohde: Logistiikkakeskus Nurmijärvellä
Tilaaaja: NREP Logicenters
Laajuus: 25 625 m2
Aikataulu: 5/2022–5/2023
HTJ:n rooli: Rakennuttaminen sekä työmaan johto- ja valvontatehtävät

 

Lisätietoja:
Kai Karlén
Johtaja, Teollisuusrakentaminen
050 586 5383
kai.karlen@htj.fi