Ajankohtaista

09.12.2021

Kiasman peruskorjaushanke – vaativia muotoja ja yllättäviä yksityiskohtia

Kiasman peruskorjaushanke – vaativia muotoja ja yllättäviä yksityiskohtia

Nykytaiteen museo Kiasman vesikattojen ja julkisivujen peruskorjaushanke on alan ammattilaisen taidonnäyte. Alkuperäiset rakennustekniset ratkaisut eivät ole olleet toimivia ja kestäviä, joten 90-luvulla tehdyt virheet oikaistaan nyt perinpohjaisesti. Kiasman rakennusteknisesti vaativa hanke ylsi Rakennuslehden Vuoden työmaa -kilpailun viiden parhaan joukkoon.

HTJ on toiminut alkuvuonna 2022 valmistuvassa hankkeessa rakennuttajakonsulttina ja valvojana suunnitteluvaiheesta asti. Hankkeen tilaajana on Senaatti-kiinteistöt ja urakoitsijana Rakennus Oy Antti J. Ahola.

Laadukasta peruskorjausta hyvällä yhteispelillä

Veistoksellisen Kiasman julkisivun kattava peruskorjaus ei ole ollut läpihuutojuttu. Rakennuksen poikkeuksellinen muoto on aiheuttanut remontille suurimmat haasteet. Kiasmalla on suojelukohteeseen verrattava asema, ja alkuperäistä toteutusta on haluttu kunnioittaa mahdollisimman paljon. Rakennuksessa on runsaasti teknisiä riskikohtia, jolloin yksityiskohtien huolellinen suunnittelu, testaus ja toteutus sekä yhteispeli eri toimijoiden välillä on ollut korostetun tärkeää.

Oman lisänsä hankkeeseen on tuonut sijainti Helsingin keskeisimmällä paikalla ja se, että tilat ovat remontin ajan museon henkilökunnan osittaisessa käytössä, vaikka näyttelytoiminta onkin tauolla. Erittäin arvokkaita taideteoksia on säilytetty remontin ajan Kiasman taidevarastossa, jonka olosuhteiden huomioiminen läpi hankkeen on ollut ensiarvoisen tärkeää.

HTJ tarjosi vaativan rakennuttamisprojektin johtoon kokeneen projektijohtaja Tuukka Salon ja projektipäällikkö Kari Huttusen. Salo on ollut vetovastuussa toteutusvaiheessa ja Huttunen suunnitteluvaiheessa. Teknisenä asiantuntijana projektissa on toiminut HTJ:lta Kari Vikman, joka on Suomen johtavia julkisivu- ja lasiasiantuntijoita.

”HTJ on Senaatin puitekumppani. Minikilpailutukseen liittyvässä haastattelussa teki vaikutuksen Tuukka Salon rauhallisuus ja kokeneisuus sekä Kari Huttusen innostuneisuus, toki osaamisten ja referenssien lisäksi. Olen ollut erityisen tyytyväinen koko rakennuttaja- ja valvojaryhmän hyvään henkeen ja kykyyn tulla toimeen sekä suunnittelijoiden että urakoitsijoiden kanssa. Vaikka välillä on ollut tiukkojakin paikkoja, kun rakennus on tarjonnut niin paljon yllätyksiä, ei olla sorruttu keskinäiseen kinasteluun vaan yhdessä etsitty rauhallisesti parhaita ratkaisuita. Olimme myös erityisen iloisia, että Tuukka keksi ilmoittaa meidät Rakennuslehden Vuoden työmaa -kilpailuun, pääsimmehän viiden finalistin joukkoon”, Senaatti-kiinteistöjen rakennuttajapäällikkö Selja Flink sanoo.

Tuukka Salon mukaan peruskorjaus on edennyt hyvin, ja loppusuora alkaa jo häämöttää. ”Hankkeessa on toiminut hyvä urakoitsija, ja valittu urakkamuoto eli tavoitebudjetillinen projektinjohtourakka on ollut onnistunut valinta tähän hankkeeseen”, hän kertoo.

Kari Vikman kiittelee, kuinka monipuolista osaamista Kiasman hankkeeseen on tuotu: ”Hyvällä asiantuntijajoukolla on voitu varmistaa paras mahdollinen lopputulos. Yhteistyö on toiminut todella hyvin.” On ollut poikkeuksellista, että hankkeessa on ollut mukana kaksi arkkitehtitoimistoa, joista toinen vastaa julkisivun ja toinen sisäpuolen suunnittelusta, sekä rakennesuunnittelijatoimisto. Osaamista on tuonut mukaan myös erilliset peltitöiden ja lasirakenteiden asiantuntijat sekä tietenkin LVI- ja sähkösuunnittelijat.

”Koska asiantuntemusta ja näkemyksiä on ollut hankkeessa paljon, olemme rakennuttajana pyrkineet sovittelemaan tilanteita niin, että hanke etenee koko ajan laadukkaasti ja hyvässä tahdissa”, Huttunen kertoo. Peruskorjaushankkeelle tyypilliset yllätykset ovat aiheuttaneet pientä viivettä aikatauluun, mutta tilojen käyttäjän eli Kansallisgallerian kanssa on voitu ketterästi sopia tilojen käyttöönotosta vaiheittain. Näin on voitu varmistaa, että kevään taidenäyttely saadaan auki ajallaan.

Peruskorjausta kiertotalouden hengessä

Kiasman työmaalla on kiinnitetty paljon huomiota ympäristövastuullisuuteen. Hankkeessa on pyritty hyödyntämään mahdollisimman paljon purettavia materiaaleja joko samassa tai eri kohdassa tai kierrättämällä niitä muihin kohteisiin. 

Purettua titaanisinkkipeltiä on otettu talteen, ja sitä aiotaan hyödyntää esimerkiksi HSY:n Kivikon Sortti-jäteaseman ulkoverhoiluun. Kiasman vanhoista laseista puolestaan tehdään vaahtolasia ja puretuista villoista puhallusvillaa. Rakennuksen suojausmateriaalit tullaan lajittelemaan purettaessa niin, että ehjiä suojia voi hyödyntää tulevaisuudessa myös muissa hankkeissa.

Kiertotalouden huomioiminen ei jäänyt huomaamatta myöskään Rakennuslehden Vuoden työmaa -kilpailun raadilta, joka antoi siitä kiittävää palautetta.

Kohde: vesikattojen ja julkisivujen Kiasma K3 -peruskorjaushanke
Laajuus: n. 14 300 brm²
Aikataulu: tavoitteellinen valmistumisajankohta on 3/2022
HTJ:n rooli: rakennuttaminen ja valvonta

Kuva: Kiasman vesikaton rakennustyömaa. Kiasman katon kaareva muoto aiheutti haasteita myös telineiden asennukselle.

 

Lisätietoja:

Tuukka Salo
Projektijohtaja
Rakennuttajatoimisto HTJ Oy
+358 50 3784 698
tuukka.salo@htj.fi

Selja Flink
Rakennuttajapäällikkö
Senaatti-kiinteistöt
+358 40 669 5337
selja.flink@senaatti.fi