Ajankohtaista

14.06.2018

Aurinkosähkö yleistyy

Aurinkosähkö yleistyy

 Aurinkopaneeleiden hintojen lasku on lisännyt kiinnostusta aurinkosähköjärjestelmiin ja vauhdittanut niiden rakentamista. ”Järjestelmän hankkiminen ei ole enää pelkkä ekoteko vaan järkevä tapa pienentää kiinteistön käyttökustannuksia”, kertoo HTJ:n energia-asiantuntija Visa Koivu.

Säästövinkkejä

Tuottoisimmillaan aurinkosähkö on suoraan kiinteistössä hyödynnettäessä ja järjestelmän ollessa riittävän suuri. Hyviä kohteita ovat mm. liikerakennukset sekä toimisto- ja teollisuuskiinteistöt, joissa myös kesäaikaan kuluu runsaasti sähköä. Valituilla ratkaisuilla voidaan merkittävästi vaikuttaa järjestelmän toimintaan ja kannattavuuteen. Tuotto on helposti laskettavissa, ja oikein toteutettuna hankkeen riskit ovat vähäiset. Lähes huoltovapaiden järjestelmien elinkaarikustannukset muodostuvat suurilta osin investoinnista. Investoinnin kannattavuutta parantaa Business Finlandilta saatavissa oleva 25% energiatuki.

Asennusvinkkejä

Yleisimmin paneelit asennetaan tasakatolle painoperustaisesti, jolloin olemassa olevaan kattoon tehdään reiät vain johtojen läpivienneille. Lähes kaikille pinnoille löytyy valmiita telineratkaisuja. Uudisrakennuksissa aurinkosähköjärjestelmien rakentaminen kannattaa huomioida jo suunnitteluvaiheessa riittävillä varauksilla. Aurinkopaneeleita voidaan käyttää rakennuslevyjen tavoin myös julkisivuissa. Mikäli paneelilla korvataan toinen rakenne, voi aurinkosähköjärjestelmän saada käytännössä nollainvestoinnilla.

HTJ:lla on kokemusta aurinkosähköjärjestelmien rakennuttamisesta sekä uudisrakennuksiin että vanhoihin kiinteistöihin. Lue lisää HTJ:n energiapalveluista ja ota suoraan yhteyttä Visa Koivuun.


Lisätietoja:
Rakennuttajatoimisto HTJ Oy
Visa Koivu
Energia-asiantuntija, DI
044 556 6654
visa.koivu@htj.fi