Ajankohtaista

06.10.2021

HTJ valvojaksi Suomen suurimman hotellin rakennushankkeeseen

HTJ valvojaksi Suomen suurimman hotellin rakennushankkeeseen

Syksy huipentui hienoon uutiseen, kun kiinteistökehitysyhtiö LAK Real Estate ilmoitti käynnistävänsä Suomen suurimman hotellin rakennustyöt Helsinki-Vantaan lentokentällä lokakuussa 2021. LAK valitsi HTJ:n valvojaksi lentokenttähotellin rakennushankkeeseen aiempien hyvien yhteistyökokemusten ansiosta.

”Olemme erittäin iloisia, että rakennustyöt päästään aloittamaan HTJ:n valvonnassa. HTJ on yksi alan suurista toimijoista ja henkilöstömme tuntee heidät hyvin. Hyvät kokemukset yhteistyöstä HTJ:laisten kanssa olivat painava syy sille, että valitsimme heidät valvojaksi lentokenttähotellin rakennuttamiseen, joka on yksi merkittävimmistä hankkeistamme”, LAK:n toimitusjohtaja Ilkka Pitkänen kertoo.

Helsinki-Vantaalle nouseva suurhotelli on kooltaan noin 37 800 bruttoneliömetriä ja käsittää yli 700 hotellihuonetta ja 13 kerrosta. Hotellista rakennetaan suora sisäyhteys terminaali 2:een sekä lentokentän juna-asemalle, joka sijaitsee kentän alapuolella.

Hotellin rakentaminen on myös valvontatoimeksiantona huomattava. Hanke toteutetaan projektinjohtourakkana, jossa korostuu kaikkien hankkeen osapuolten hyvä yhteistyö.

”On hienoa, että LAK valitsi meidät kumppanikseen maamme kaikkien aikojen suurimpaan hotellihankkeeseen ja pääsemme syventämään yhteistyötämme heidän kanssaan. Valvojana tehtävämme on tukea hankkeen onnistumista yhteistyössä muiden hanketoimijoiden kanssa ja huolehtia, että suunnitelmat toteutuvat ja kaikki velvoitteet tulevat hoidetuksi. Valvontatiimimme vahva ja monipuolinen kokemus hotellihankkeista tulee varmasti olemaan merkittäväksi hyödyksi”, HTJ:n pääkaupunkiseudun talonrakennuttamisen johtaja Vesa Ekokoski toteaa.


Rakentamista haastavassa ympäristössä

Suurhotellin rakentaminen maan vilkkaimmalle lentokentälle ei ole aivan yksinkertaista. Valvojan tulee varmistaa rakennustöiden laadun toteutuminen ja aikataulussa pysyminen erityisen vaativissa olosuhteissa. Yhteistyö ja ennakointi ovat tulevat olemaan tärkeässä roolissa.

”Rakennuspaikkana lentokenttä on todella haastava. Rakentamisessa on huomioitava ilmailumääräyksistä johtuvia asioita, esimerkiksi korkeille nostotöille on päivittäin hankittava luvat eikä tiettyä korkeutta voida ylittää. Myös työmaan materiaalilogistiikka on erittäin tarkkaan suunniteltu ja aikataulutettu kentän valtavien liikennemäärien sekä rakennuspaikan ahtauden vuoksi. Kaikki työvaiheet on toteutettava niin, että niistä mahdollisimman vähän haittaa lentokentän toiminnalle”, Ilkka Pitkänen toteaa.

Ympäröivä lento- ja joukkoliikenne edellyttää myös tavallista vahvempia rakennusmateriaaleja. Hotellin alla kulkeva junarata tuo haastavuutta esimerkiksi tärinän ja rakentamisen osalta. Lisäksi alueen kova meteli vaatii hotellin rakenteilta normaalia suurempaa äänieristävyyttä.
 

Asiakkaina kansainväliset matkailijat ja alueen yritykset

Lentokenttähotellin on määrä avautua asiakkaille vuonna 2024. Valmistuessaan hotelli tulee palvelemaan lentomatkustajia, konferenssiasiakkaita sekä lukuisia alueella toimivia yrityksiä. Hotelli tukee myös voimakkaasti kasvavan Aviapoliksen kehitystä sekä Helsingin ja pääkaupunkiseudun kilpailukykyä matkakohteena.

”Liikenneyhteyksien ansiosta tästä tulee yksi Suomen parhaiten saavutettavista hotelleista ja konferenssipaikoista. Uskon vahvasti, että hotelli myös parantaa Suomen asemaa transitmatkustajien pysähdyspaikkana. Hotelli tarjoaa läpikulkumatkaajille helpon majoituspaikan ja mahdollistaa pääkaupunkiseudun tutkimisen lyhyenkin vierailun aikana”, Pitkänen sanoo.

Hotelliin sijoittuu kaksi hotellikonseptia, joita kumpaakin operoi pohjoismainen Nordic Choice Hotels -ketju. Niin toiminnoissa kuin rakentamisessa huomioidaan kestävän kehityksen vaatimukset. Hotellille tullaan hakemaan Leed Gold -ympäristösertifikaatti ja työmaalle tavoitellaan 70 prosentin jätteen hyödyntämisastetta.


Aviapolis on HTJ:n kotikenttä

Helsinki-Vantaan lentokenttää ympäröivä Aviapoliksen alue on tällä hetkellä Suomen toiseksi suurin ja vilkkaimmin kasvava työpaikkakeskittymä. HTJ on mukana monissa alueen hankkeissa ja tuntee sen kuin omat taskunsa. Myös HTJ:n oma pääkonttori sijaitsee lentokentän kupeessa.

”Lentokenttähotelli on meille hankkeena merkityksellinen myös siksi, että se sijoittuu kotikentällemme Aviapolikseen. Hanke syventää yhteistyötämme LAK:n kanssa, jolla on alueella paljon suunnitelmia myös tulevaisuudessa. Aviapolis ja lentoaseman useat toimijat ovat olleet meille merkittävä työnlähde pitkään ja haluamme säilyttää jalansijamme vahvana tällä alueella”, Vesa Ekokoski kertoo.

HTJ on mukana myös LAK:n Avia City -kehityshankkeessa, jossa Aviapoliksen ytimeen rakennetaan elämää sykkivää kaupunkialuetta. Alueelle on suunnitteilla lukuisia palveluita, noin 650 asuntoa ja noin 6400 neliömetriä vuokrattavaa toimistotilaa. HTJ on rakennuttajakonsulttina myös muun muassa Vantaan kaupungin Aviapolis X -hankkeessa. Siinä rakennetaan puinen tapahtumapaviljonki Tiiranpuistoon, Aviapoliksen juna-aseman viereen.

”Näiden hienojen projektien myötä kokemuksemme karttuu edelleen ja pystymme tarjoamaan erinomaista palvelua sekä erottautumaan kilpailijoistamme vahvimpana toimijana Aviapoliksen alueella”, Ekokoski summaa tyytyväisenä.

Kuvat: LAK Real Estate Oy.

Yhteyshenkilöt:
Vesa Ekokoski
Johtaja, Pääkaupunkiseutu
Rakennuttajatoimisto HTJ Oy
+358 50 371 3461
vesa.ekokoski@htj.fi

Ilkka Pitkänen
Toimitusjohtaja
LAK Real Estate Oy
+358 40 667 0906
ilkka.pitkanen@lak.fi