Ajankohtaista

10.12.2019

Kodinomainen hotelli

Kodinomainen hotelli

Pohjoismainen kiinteistösijoitus- ja kehitysyhtiö NREP Oy toi Helsinkiin uuden elämisen konseptin. Noli Studios vastaa ensimmäisenä nuorten urbaanien ammattilaisten joustaviin elämäntilanteisiin keskeisellä sijainnilla ja saman henkisten ihmisten kanssa yhteisöllisesti palveluita jakaen. Konsepti yhdistää kodinomaisuutta hotellipalveluihin.

Konseptin ensimmäinen Noli Studios toteutettiin käyttötarkoituksen muutoksena historialliselle paikalle Katajanokalle, 1940 valmistuneeseen Keskon entisen pääkonttorin tiloihin. Konseptin herättämä mielenkiinto osoittaa, että tällaiselle uudenlaiselle tavalle joustavaan majoittumiseen on kysyntää: nuoret työssäkäyvät kaupunkilaiset, expatit, muualta Helsinkiin muuttavat sekä yritykset hakevat keskeistä sijaintia, monipuolisia palveluita ja yhteisöllisempää elämää kaupungissa.

”Noli Studios -konsepti kehitettiin, koska projektityö, lyhytaikaiset työsuhteet, matkustus ja muutokset ihmisten henkilökohtaisessa elämässä ovat yleistyneet”, kertoo Natalia Schrey, Noli Studiosin kaupallinen johtaja.

Joustoa, palveluja ja vastuullisuutta

Kaikissa studioissa on keittiö ja 20–50 neliön studiot voi valita joko täysin tai kevyesti kalustettuna. Studion hintaan sisältyvät siivous, kuntosali, saunaosasto sekä yhteiskäyttötiloja oleskeluun, ruoanlaittoon ja työskentelyyn. Jokaisessa kohteessa toimii myös ravintola, joka palvelee vieraita ja naapuruston asukkaita. Myös työskentelytilat ovat kaikille avoimia. Henkilökunta järjestää vieraille erilaisia aktiviteetteja ja lähiseudun yritysten kanssa solmitaan kiinnostavia kumppanuuksia laajentamaan palvelutarjontaa.

Elämisen vastuullisuus on huomioitu yhteistyössä Compensate-säätiön kanssa. Ihmisten on halutessaan helppo kompensoida studioista aiheutuvat ilmastovaikutukset ensimmäisenä Pohjoismaissa online-varauksen yhteydessä. Hiilidioksidipäästöjen kompensoinnin lisäksi Noli Studios huomioi ympäristökuorman vähentämisen kohteissaan eri tavoin. Vieraita rohkaistaan tilojen, palvelujen ja tavaroiden jakamiseen, heille tarjotaan yhteistyökumppaneiden kanssa tuotettuja palveluja liikkumiseen ja monipuoliset kierrätysmahdollisuudet. Perinteisesti hotelleihin kuuluvien kertakäyttöisten tuotteiden määrä on minimoitu. Yhteisten ja muiden tilojen energiankulutuksen ilmastovaikutukset Noli Studios kompensoi itse, ja jokaisessa kohteessa käytetään vain uusiutuvaa sähköä.

Tarkat tarvemäärittelyt

Hankkeessa kiinnitettiin erityisesti huomiota Noli Studiosin ja loppuasiakkaan tarpeiden syvälliseen ymmärtämiseen sekä jatkuvaan uuden konseptin kehittämiseen myös rakentamisen näkökulmasta. Tavoitteena oli maksimoida kompaktit huonepinta-alat ja huomioida vanhan rakennuksen realiteetit. Tätä varten rakennettiin kaksi mallistudiota, joiden perusteella esimerkiksi kasvatettiin kylpyhuoneiden kokoa.

Tontti oli rakennustyön aikana näin mittavalle peruskorjaukselle ja käyttötarkoituksen muutokselle poikkeuksellisen ahdas. Katajanokan Noli Studios rajoittuu vilkasliikenteiseen Kanavakatuun, joka on pääväylä Katajanokalle ja laivaterminaaliin. Lisäksi hotellin kanssa samassa korttelissa seinänaapureina oli yhtä aikaa kaksi muuta mittavaa peruskorjaus ja käyttötarkoituksen muutoshanketta.

”Kolmen rakennustyömaan yhteensovittamisessa, vanhassa rakennuksessa ja uudessa konseptissa oli vaativa kokonaisuus niin työmaan urakoitsijan kuin rakennuttajan näkökulmasta”, kertoo HTJ:n projektipäällikkö Lauri Järvinen.

Oman haasteensa toi myös korttelin rakennussuojeltu tiilijulkisivu, joka jouduttiin purkamaan kokonaan vanhalle betonipinnalle, tiivistämään ja kunnostamaan betonirakenne sekä uusimaan lämmöneristeet, tiilet ja ikkunat rakennusfysikaaliset tiivistysohjeistukset täyttäen. Korttelin ilmettä hallitseva uusittu julkisivutiili valmistettiin koepoltoin ja -muurauksin yhteistyössä korttelin kahden muun työmaan, arkkitehdin, tiilitoimittajan, rakennusvalvonnan ja museoviraston kanssa. Vanha rakennus toi myös muita rakennusteknisiä haasteita, sillä esimerkiksi jokainen kerros oli hieman eri korkuinen ja jokaisessa kerroksessa näyttävälle alkuperäiselle lautamuottipinnalle jätettyjen sienipilarien koko myös vaihteli kerroksittain. Hotellikonseptin kehittämisessä huomioitiin Noli Studiosin halu panostaa erityisesti kodinomaisuuteen, operatiivisten tarpeiden helppouteen, valaistukseen sekä asiakkaiden yhteiskäyttötilojen viihtyvyyteen.

Noli konseptikehitys alkoi HTJ:n osalta loppuvuodesta 2016, Noli Katajanokan purkutyöt alkoivat lokakuussa 2017 ja studiot avattiin asiakkaille lokakuun alussa 2019. Noli Katajanokalla on 263 studiota ja pinta-alaa yhteensä 12 000 brm2. Tavanomaisten rakennuttamis- ja valvontatehtävien lisäksi HTJ avusti hotellin konseptiasiakirjojen kehityksessä sekä näiden kehitettyjen konseptiasiakirjojen ja tarpeiden sovittamisesta Noli Katajanokan lupavaiheen suunnittelun johtamisessa. Vahvasta NREP:n uskosta kehitettyyn Noli konseptiin kertoo myös NREP:n toinen kohde, loppuvuodesta 2019 avattu 197 studion Noli Sörnäinen Kurvin ikoniseen Kansa-taloon.

Mikäli vaativa ja innovatiivinen tarvemäärittely on teille ajankohtainen aihe, kerromme siitä mielellämme lisää.

Lauri Järvinen
Rakennuttajatoimisto HTJ Oy
Projektipäällikkö
Puh 050 433 9118
lauri.jarvinen@htj.fi