Ajankohtaista

16.06.2021

Suomen suurin skeittipuisto yllätti suosiollaan

Suomen suurin skeittipuisto yllätti suosiollaan

Kontulan Kelkkapuisto Itä-Helsingissä vilisee aurinkoisena kesäiltana nuorisoa skeittilautoineen ja skuutteineen. Kelkkapuiston vetonaula on viime kesänä avattu skeittipuisto, joka on saavuttanut käyttäjien keskuudessa suuren suosion. Mittavassa uudistushankkeessa siitä rakennettiin Suomen suurin skeittipuisto.

 

”Skeittipuisto on Itäisen Helsingin upein skeittaus- ja skuuttauspaikka. Se tarjoaa samalla alueen kaikille nuorille yhteisen hengailupaikan. Paikka on omassa rauhassaan mäen laella, missä harrastamisen äänet eivät häiritse ketään”, puiston suunnittelija ja skeittauksen asiantuntija Janne Saario kertoo.

2500 neliömetrin laajuinen skeittipuisto täyttää nyt myös kansainväliset mitat ja siellä voidaankin tulevaisuudessa järjestää myös skeittikilpailuja. Uudistushankkeessa puistoon toteutettiin yli kolme metriä syvä betonirakenteinen skeittiallas eli pooli sekä kaiteita ja penkkejä. 
 

Käyttäjät ottivat skeittipuiston omakseen

Kelkkapuisto on ollut paikallisten suosima kohtaamis- ja harrastuspaikka jo pitkään. Vuonna 2019 alkaneessa hankkeessa koko puisto koki täyden uudistuksen. Skeittipuiston lisäksi alueelle toteutettiin muun muassa uusi katukoriskenttä ja kivituhkaisia pelikenttiä. HTJ toimi hankkeessa tilaajan, eli Helsingin kaupungin rakennuttajakonsulttina ja valvojana. 

”Helsingin kaupunki halusi nostaa alueen harrastusmahdollisuudet nykyaikaan – erityisesti nuoret huomioiden. Alueen haluttiin myös palvelevan paremmin tapahtumien järjestämistä ja lisäävän yhteisöllisyyttä. On hienoa nähdä, että käyttäjät viihtyvät valmiissa puistossa”, hankkeen valvoja Anu Roimela HTJ:lta kertoo.

Skeittipuiston saavuttama välitön suosio tuotti myös hieman haasteita. Poolin valmistuttua muu puisto oli vielä työmaa-aluetta, minkä vuoksi alueelle oli ulkopuolisilta pääsykielto. Tämä ei kuitenkaan hillinnyt skeittaajia, jotka kiipesivät työmaa-aitojen yli päästäkseen testaamaan skeittipuistoa. 

”Viime vuonna koronan aiheuttamat rajoitukset innostivat entisestään ihmisiä tapaamaan toisiaan ulkona ja se varmasti lisäsi skeittipuiston ennenaikaista suosiota. Tämä aiheutti meille hieman jännitysmomentteja, sillä turvallisuussyistä työmaille on aina ulkopuolisilta pääsy kielletty. Tiedottamisella ja keskustelemalla käyttäjien kanssa säästyimme suuremmilta ongelmilta. Loppujen lopuksi tämä kuitenkin kertoi vain siitä, että käyttäjät kokevat puiston omakseen. Puistolla on suuri sosiaalinen merkitys”, Roimela toteaa.

Skeittaajilta skeittaajille

Saario toivoo, että tulevaisuudessa nähtäisiin enemmän kestävää ja käyttäjälähtöistä kaupunkirakentamista – korkeatasoista maisema-arkkitehtuuria unohtamatta. Kontulan kelkkapuiston suunnittelun lähtökohtana oli rakentaa aidosti käyttäjien lähtökohdista.  

”Järjestimme muun muassa työpajoja, joissa kuultiin harrastajien toiveita ja Kelkkapuistolle perustettiin oma Facebook-tili, jonne suunnitelmia laitettiin esille. Poolista tehtiin Suomen syvin ja hurjin”, Saario kertoo. 

Saario on erittäin tyytyväinen Kelkkapuiston hankkeen etenemiseen ja lopputulokseen. Yhteistyö suunnittelutoimisto WSP:n sekä HTJ:n kanssa toimi hyvin.

”Maastoon sovittaminen on mielestäni onnistunut hyvin ja puistolla on selkeä omaleimainen ulkonäkö. Poolin rakenteiden, viemäröinnin ja valaistuksen suunnittelu onnistui hienosti. Suunnittelutoimisto WSP:n porukka teki hienoa työtä! Rakennustyömaan valvonta tehtiin myös hienosti ja ammattitaidolla HTJ:n toimesta. Suunnittelijana on ilo nähdä, kun puiston rakennusvaiheessa työn laatutasoon kiinnitetään tarkasti huomiota.”

Saario toimii maisema-arkkitehtina omassa yrityksessään ja on ollut suunnittelemassa useita skeittipuistoja Suomessa ja ulkomailla. Hän on myös voittanut skeittauksen Suomen mestaruuden. Suomen suurimman skeittipuiston suunnittelu olikin Saariolle mieluinen projekti. 

”Jokainen suunnittelutehtävä on omanlainen seikkailu haasteineen ja sen olennaisen tunnelman löytämisen suhteen. Puisto pitää ikään kuin veistää esiin maisemasta. Tämä oli upea kokemus!”


Lisätietoja:
Janne Saario
Maisema-arkkitehti, MARK
+358 41 516 7611
info@jannesaario.com

Anu Roimela
Rakennuttajainsinööri
Rakennuttajatoimisto HTJ OY 
+358 50 435 2200
anu.roimela@htj.fi

 

Jutun kuva: Janne Saario, MARK