Ajankohtaista

06.10.2020

Tietä vaelluskaloille

Tietä vaelluskaloille

Salon Kiskonjoki tulee pian kuhisemaan uutta elinvoimaa, kun vaelluskaloille toteutettavien kalateiden rakennustyöt alkavat syksyllä 2020. Varsinais-Suomen ELY-keskus koordinoi Kiskonjoen kalateiden rakennuttamista osana kansallista Freshabit LIFE IP-projektia. Kalatiet rakennetaan Salossa Kosken vanhan ruukkialueen ja Hålldamin padon alueille. Töiden on määrä valmistua kesällä 2021.

”Kalateiden rakentamisen myötä merivaelteisten kalalajien kuten merilohen ja meritaimenen luonnollinen lisääntymiskierto vahvistuu, kun kalojen nousu Kiskonjoen ylempien osien lisääntymisalueille tulee mahdolliseksi. Vaelluskalojen kutumahdollisuuksia ja kuoriutuvien sekä joessa kasvavien pikkupoikasten hyvinvointia tuetaan kunnostamalla lisääntymisalueita parempaan kuntoon”, Varsinais-Suomen ELY-keskuksen kalastusbiologi Leena Rannikko kertoo.
 

Asiantuntijat ohjaamassa työtä

HTJ Turun infrarakentamisen tiimi vastaa hankkeen rakennuttamis- ja valvontatehtävistä. Projektipäällikkö Marko Ojaniemen mukaan kalateiden rakentaminen on infratiimille ainutlaatuinen projekti.

”On hienoa päästä oppimaan uutta tässä ympäristöhankkeessa, jonka toteutustapa eroaa normaalista infran rakennuttamisprojektista”, Ojaniemi toteaa.

Kosken ruukkialue ja Hålldamin voimalaitosalue ovat museoviraston määrittelemää rakennettua kulttuuriympäristöä. Alueella tehtävät työt on tarkoin rajattu vain kalateiden suunnitelman mukaiselle alueelle. Arkeologi valvoo ja ohjaa alueen kaivuutöitä ja tarvittaessa työt keskeytetään löydösten dokumentointia varten.

Rakentamisvaiheessa ja erityisesti töiden viimeistelyvaiheessa kalatalouden asiantuntija ohjaa työtä kalataloudellisesta näkökulmasta varmistaen, että kutupaikoista ja virtausohjaimista tulee oikeanlaiset.

”Vaelluskalakantojen elvyttäminen on pitkäjänteistä työtä ja muutokset tapahtuvat hitaasti, mutta ajan mittaan tavoitteena on kalakantojen vahvistuminen ja pitemmällä tähtäimellä myös kalastuksen edellytysten paraneminen, kun lisää kalaa tulee kalastettavaksi”, Rannikko toteaa.

Lisätietoja:
Rakennuttajatoimisto HTJ Oy
Marko Ojaniemi
Projektipäällikkö, INFRA
Puh. 040 670 0242
marko.ojaniemi@htj.fi

Kuva: Kiskonjoen kalatie, näkymä yläviistosta. Arkkitehtuuri ja maisemasuunnittelu Nyman & Ristimäki.