Ajankohtaista

06.03.2020

Toimistotalosta opiskelijoiden minikodeiksi

Toimistotalosta opiskelijoiden minikodeiksi

HOAS HIMA miniasunnot on Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiön
uraauurtava hanke, jossa tyhjillään oleva toimistotalo muutetaan ensimmäistä kertaa opiskelija-asuntolaksi. Se antaa tyhjillään olevalle rakennukselle täysin uuden tarkoituksen ja mahdollistaa käyttäjilleen toimivan ja tuoreen tavan asumiseen. HTJ toimii projektissa rakennuttajakonsulttina ja vastaa rakennus- ja taloteknisestä työmaavalvonnasta.

Asuntolahuoneistoja kohteeseen valmistuu yhteensä 100 kpl:ta. Avaran entisen toimistorakennuksen normaalia suurempaa kerroskorkeutta hyödynnetään toteuttamalla tiloihin makuuparvellisia asuntolahuoneistoja. ”Minikodit” tarjoavat opiskelijoille enemmän yksityisyyttä kuin perinteiset soluasunnot. Huoneistoista suurin osa tulee olemaan pinta-alaltaan n.17m2 ja niihin suunnitellaan toimivat ja kompaktit tila- sekä säilytysratkaisut. 

Uudenlainen asumismuoto

Vaikka asunnot ovat täysin varusteltuja keittiöineen ja kylpyhuoneineen, suunnitellaan rakennukseen tämän lisäksi kaikkiin kerroksiin myös monipuolisia yhteistiloja, jotka tarjoavat asukkaille paitsi mahdollisuuksia opiskeluun, myös vapaa-ajan viettoon ja yhteisöllisyyteen. Kaikkien käytössä ovat niin sauna, kuntosali, pesutupa ja yhteiskeittiöt kuin ryhmä- ja kokoustilatkin.

”Kyseessä on ARA-hanke ja luonteeltaan pilottihanke tilaajalle, jossa on tärkeää ymmärtää käyttäjien tuomat tarpeet,” toteaa HTJ:n asuntorakennuttamisen ryhmäpäällikkö Juhani Ristola. ”Haluamme tässä kuunnella tilaajaa ja tuoda oman ammatillisen osaamisemme projektin tueksi. Yhteistyö on sujunut toimijoiden välillä hienosti. Tällä hetkellä käynnissä ovat jo maalaus-, pinnoitus- ja talotekniikkatyöt.” 

Ristolan mielestä HOAS HIMA miniasunnot on hyvä esimerkki siitä, kuinka olemassa olevaa kiinteistökantaa voidaan hyödyntää käyttötarkoituksen muutoksella. ”Tämä kertoo vanhojen kaavojen ja raja-aitojen kaatamisesta rakennusalalla,” hän sanoo.

HOAS HIMA on mukana myös Helsingin kaupungin Kehittyvä kerrostalo -ohjelmassa, jonka tavoitteena on eri toimijoiden yhteistyöllä lisätä kerrostaloasumisen laatua, houkuttelevuutta ja panostaa uusiin, yksilöllisempiin ratkaisuihin. 

Yhteistilat ahkeraan käyttöön

Tavoitteena on rakentaa yhdistelmä, joka hyödyttää asukasta enemmän kuin perinteinen kerrostalo. Suunnittelussa on mukana HOAS:n vuokrauksesta ja viestinnästä vastaava tiimi, joka antaa arvokkaan panoksensa yhteistilojen käyttötoiveita kartoitettaessa sekä yhteistilojen ylläpidon suunnittelussa. Toteutuksessa pyritään näin varmistamaan, että tilat vastaavat mahdollisimman hyvin tarpeita ja ennakoinnin kautta myös rakennusvaiheesta tulee nopea ja kustannuksiltaan kestävä.

Myös HOAS:n kiinteistöjohtaja Kim Lindholm on hankkeesta innoissaan. ”HOAS saa hankkeen myötä asuntokantaansa kokonaan uuden asumistuotteen parvellisten pienkotien muodossa. Seuraamme innolla, millaisen vastaanoton tämä kohde saa opiskelijoiden parissa. Kohteessa on myös poikkeuksellisen paljon yhteistiloja, jotka toivottavasti tulevat ahkeraan käyttöön. Kohde on myös vastuullisuusnäkökulmasta positiivinen, kun voimme pelastaa olemassa olevan kiinteistön purkamiselta ja jatkaa sen elinkaarta,” Lindholm summaa. 

 

Hanke: HOAS HIMA miniasunnot, Retkeilijänkatu 11, Helsinki
Tilaaja: HOAS Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö
Hankkeen laajuus: 4428 m2
Valmistuminen: Syksy 2020

Lisätietoja:
Juhani Ristola  
Rakennuttajatoimisto HTJ Oy 
Asuntorakennuttamisen ryhmäpäällikkö
Puh 050 351 8455 
juhani.ristola@htj.fi 

(jutun kuva: Arkkitehtitoimisto Konkret)