Ajankohtaista

09.10.2017

Turussa rakennetaan tulevaisuutta

Turussa rakennetaan tulevaisuutta

Rakennusalan ammattilaisten silmät seuraavat nyt kiinnostuneina Turkua, joka vetää Suomen positiivisintä rakennemuutosta. Turun seutu on vientiteollisuuden nopean vahvistumisen myötä muuttoliikkeen ja rakentamisen vetovoimaisin keskus. “Olemme mieleisten kasvuhaasteiden edessä. Saamme visioida sekä uudenlaista kiinnostavaa keskustan kehittämistä että Suomessa ainutlaatuisen monimuotoista Turun kampus ja tiedepuistoa Turku Science Parkin alueelle”, kertoo Turun kaupungin kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen.

Keskustan visiolla kaupunki vastaa urbanisoituvien ihmisten, kaupan ja liikkumisen rakenteiden muutokseen. Kampus ja tiedepuisto muodostavat kompaktin alueen, jossa sijaitsee kolme korkeakoulua, yrityspuisto ja yliopistollinen keskussairaala. Sijainti on ihanteellisesti aivan keskustan vieressä ja potentiaalisen tunnin junayhteyden päässä pääkaupunkiseudusta. Turun seudun kasvun moottorina on ollut valmistava teollisuus: erityisesti meri-, auto- ja lääketeollisuus ovat vauhdittaneet muita toimialoja, kuten rakentamista.
 

Tulevaisuuden toimintaympäristöjä

Turun Kupittaalla, kampuksen ja tiedepuiston alueella, luodaan ihmisille positiivisten yhteisöjen toimintaympäristöjä. Tulevaisuutta rakennetaan luomalla yhteispintoja. “Tavoitteemme on mahdollistaa alueen ihmisille kohtaamisia, joissa syntyy uutta toimintaa”, kertoo Turun Teknologiakiinteistöt Oy:n toimitusjohtaja Mikko Lehtinen. Käytännössä tämä tarkoittaa tilojen ja palveluiden lisäksi kokonaisuudessaan vetovoimaista ekosysteemiä, joka lisää ihmisten avoimuutta ja yhteisöllisyyttä. Alueen toimijoille on muun muassa järjestetty yhteisiä joustavia työskentely- ja neuvottelutiloja sekä sopivan kokoisia verkostoitumishetkiä. Yhteisöllisyyden rakentamisessa on jo onnistuttu. Siitä kertovat korkea tilojen käyttöaste ja hyvät tulokset asiakastyytyväisyyskyselyissä. Kynnys yhteistyön aloittamiselle on niin matala, että juristinkin ovelle koputetaan aikaa varaamatta.

Vierailu- ja innovaatiokeskus Joki on Turku Science Parkin alueen yhteisöllisyyden huipentuma. Suomen toistaiseksi ainoa alueellinen showroom on paikka, jossa yritykset ja kaupunki voivat näyttää, mitä niissä tapahtuu nyt ja tulevaisuudessa. Mukana kohtaamisissa ovat myös alueen korkeakoulujen opiskelijat ja kansainväliset vieraat. Kolmikerroksisessa keskuksessa on tilat tapahtumien ja workshoppien järjestämiseen sekä näyttelytiloina interaktiivinen cave-teatteri ja visuaalinen digishowroom. Uusin tekniikka on valjastettu kokonaisvaltaiseksi ja kokemukselliseksi ympäristöksi.


HTJ haluaa yhteiskehittää

HTJ on toiminut rakennuttajakonsulttina ja valvojana Turun Teknologiakiinteistöjen vaativissa ja mielenkiintoisissa hankkeissa. HTJ hoitaa esimerkiksi vierailu- ja innovaatiokeskus Joen sekä ammattikorkeakoulun uuden kampuksen asiantuntija- ja  valvontatehtäviä. “Seuraamme HTJ:llä innolla ja suurin odotuksin Turun suunnitteilla olevia jättihankkeita ja kehitämme omia palveluita vastaamaan tulevaisuuden rakentamisen haasteita”, kertoo HTJ:n Turun aluepäällikkö Marjo Jaakkola.

HTJ:lla on esimerkiksi juuri aloitettu hanke, jossa kehitetään rakentamisen valvontapalveluita ja otetaan käyttöön uusia teknologioita. Tulevaisuutta luodaan yhä enemmän raja-aitoja ylittävällä yhteistyöllä. “Meillä on vahva yhteiskehittämisen asenne”, lisää Jaakkola.

Jos olet kiinnostunut kuulemaan kuinka HTJ voisi auttaa teitä Turun seudun tulevaisuuden rakennushankkeissanne, voit olla suoraan yhteyksissä aluepäällikköömme Marjo Jaakkolaan.
 
Marjo Jaakkola
Aluepäällikkö, Turku
Puh. 050 3022 480
marjo.jaakkola@htj.fi