Ajankohtaista

29.03.2021

Jani Lehtola: Minulla on taipumus ajautua isoihin haasteisiin

Jani Lehtola: Minulla on taipumus ajautua isoihin haasteisiin

Työkaverit luonnehtivat rakennusinsinööri Jani Lehtolaa työteliääksi ja sitkeäksi mieheksi, joka ei haasteita kavahda. Nämä ominaisuudet ovatkin hyödyksi Lehtolan työssä projektijohtajana, jossa on hallittava rakennushankkeiden laajoja kokonaisuuksia suunnittelusta toteutukseen. Sisukkuus näkyy miehestä poikkeuksellisella tavalla myös vapaa-ajalla.

HTJ:lla projektijohtajana työskentelevällä Lehtolalla on rakas harrastus, joka voi kuulostaa hämmästyttävältä. Harva meistä nimittäin pitäisi yli 300 kilometrin juoksua mahdollisena, mutta Lehtolalle se on totinen tavoite. Moni työkaverikaan ei tiedä, että ultrajuoksua harrastava mies tähtää ensi kesänä 326 kilometrin polkujuoksukisaan. Lehtolan tavoitteena on taittaa matka Lemmenjoen kansallispuistosta Ylläkselle alle sadan tunnin. 

”Ultrajuoksussa positiivinen asenne on totisesti hyödyksi, sillä matkaa taitetaan jopa päiviä muutamien tuntien unilla. On tärkeää, että pää kestää maaliin saakka”, Lehtola kertoo. Kun mieheltä kysyy hänen mottoaan, vastaus kuuluukin, ”Kipua ei voi välttää, mutta kärsimys on vapaaehtoista.”

Uusiutuvan energian iso haaste

Lehtolan mukaan juoksuharrastuksessa tarvittava positiivinen asenne, loppuun asti yrittäminen ja nöyryys näkyvät myös hänen tavassaan toimia työssä. Isot haasteet ovat kiehtoneet miestä aina, ja niitä on työssäkin viime aikoina riittänyt. Ennen HTJ:lle tuloa hän työskenteli muun muassa Suomen suurimman kauppakeskuksen, Mall Of Triplan hankkeessa projektipäällikkönä YIT:llä. 

Seuraavakin iso haaste on jo tiedossa, nimittäin Vantaan Energian uusi hanke, jossa maan alle, 50–60 metrin syvyyteen kallioon louhitaan maailman suurin lämpöenergian kausivarasto. Varaston tilavuus on noin miljoona kuutiometriä ja se varastoi 90 gigawattituntia energiaa, joka vastaa keskisuuren kaupungin vuosittaista lämmönkulutusta. Lehtola työskentelee jättimäisessä hankkeessa Vantaan Energian projektipäällikkönä. 

”Olen huomannut ajautuvani isoihin haasteisiin. Se taitaa olla sisäänrakennettu ominaisuus”, Lehtola naurahtaa.

Hanke on luonnossa viihtyvälle Lehtolalle merkityksellinen muun muassa siksi, että kyseessä on erittäin innovatiivinen energiaratkaisu, joka mahdollistaa uusiutuvien energiantuotantomuotojen käyttöönoton kannattavasti tulevaisuudessa. Kausivarastohanke on tärkein osa Vantaan Energian tavoitetta luopua fossiilisista polttoaineista vuoteen 2026 mennessä.  

”Olen erittäin ylpeä, että saan olla mukana hankkeessa, jossa tilaajalla on ennakkoluulottomasti halu olla suunnannäyttäjänä energiajärjestelmien hiilineutralisoinnissa. Vantaan Kuusikonmäkeen louhittava lämpövarasto on rakennushankkeena ainutlaatuinen ja sisältää paljon uutta omaksuttavaa itselleni.” 

Innostava työpaikka syntyy ihmisistä

Lehtola aloitti työskentelyn HTJ:lla viime keväänä. Vaikka korona-aikana uudessa työssä aloittamisessa on ollut omat haasteensa, etätyöskentely on sopinut hänelle hyvin. Lehtola kuitenkin toivoo, että pääsisi pian tutustumaan kaikkiin uusiin työtovereihinsa kasvotusten, sillä yhteishenki on osoittautunut etäyhteyksilläkin erittäin hyväksi. 

Näyttöä HTJ:n hyvästä yhteishengestä ja työkulttuurista saatiin jälleen myös Vuoden Innostavimmat työpaikat -listauksessa. HTJ sijoittui vuoden 2020 keskisuurten organisaatioiden sarjassa kolmanneksi. Vajaan vuoden yrityksessä työskennellyt Lehtola on jo päässyt näkemään, mitä hyvän tuloksen taustalla piilee.

”Minulla oli jo ennen HTJ:lle tuloa positiivinen kuva yrityksestä työnantajana. Vajaan vuoden aikana tämä tunne on vahvistunut entisestään. Meillä ihmisiä luonnehtivat erityisesti hieno asenne ja omistautuneisuus, joilla projekteihin sitoudutaan. Yhdessä kannustamme toisiamme jatkuvaan parantamiseen ja laadukkaaseen tekemiseen.”

Ihmiset ovatkin Lehtolalle työn suola. Rakennusalassa häntä kiehtoo värikkyys, joka kumpuaa erilaisista hankkeista ja ihmisistä sekä tiimityöskentelyn energiasta. Sosiaalisuus tuo myös vastapainoa juoksuharrastukselle, jossa suoriudutaan itsenäisesti.

Tulevaa kevättä Lehtola odottaa innolla. Se tulee kulumaan lämmön kausivarastohankkeen allianssiryhmän muodostamisen parissa sekä ultrajuoksua harjoitellessa. Maailman suurin lämpövarasto ja päivien kestoinen polkujuoksukisa ovat pitkän matkan mittelöitä, joihin valmistaudutaan maltillisesti, mutta ennakkoluulottomasti. Jäämmekin mielenkiinnolla odottamaan uutisia molemmista suurista urakoista kesän korvalla!

Lisätietoja:
Jani Lehtola
Projektijohtaja
Rakennuttajatoimisto HTJ Oy
040 843 2775
jani.lehtola@htj.fi