Ajankohtaista

17.06.2019

Joukkoälyllä jalostettu liikerakennus

Joukkoälyllä jalostettu liikerakennus

Etola-yhtiöt keskittää Tampereen seudun toimintojaan ja rakennuttaa Pirkkalaan, E12-tien välittömään läheisyyteen, 9 000 neliön liikerakennuksen.

"Tulevat teollisuus- ja rakennustarvikkeiden sekä palveluiden myymälät on suunniteltu vahvasti yhteistyössä kiinteistön käyttäjien kanssa", kertoo Etola Kiinteistöt Oy:n toimitusjohtaja Jouni Pelkonen.

Etola-yhtiöiden tiloihin sijoittuvien yritysten Etra Oy:n, Meltex Oy:n ja Nestepaine Oy:n toimitusjohtajat ja henkilöstö olivat mukana liikerakennuksen suunnittelussa alusta lähtien.

"Käyttäjät kertoivat mitä toivovat, ja me HTJ:n ja suunnittelijoiden kanssa mietimme, miten se toteutetaan laatu, rakennettavuus ja kustannukset huomioiden," kertoo Pelkonen.

Etolalla puhutaan joukkoälyn hyödyntämisestä. Yhteistyömallissa huomioidaan aidosti keskustellen kaikkien osapuolten historian tuomat kokemukset ja tulevaisuuden liiketoiminnan tavoitteet. Henkilöstö on Etolan tärkein voimavara ja siksi yhtiöissä panostetaan viihtyvyyteen.

"Käyttäjien näkemyksen pohjalta suunnitellut tilat sitouttavat henkilöstöä ja edistävät suoraan liiketoiminnan kasvua ja kehittämistä," jatkaa Pelkonen.


Näkyvä kohde

Liikerakennus tulee Pirkkalan paraatipaikalle ja näkyy suoraan valtatielle.

"Rakennuksen ulkonäkö on suunniteltu arvokkaan paikan, Pirkkalan kunnan ja Etola-yhtiöiden profiilit huomioiden," kertoo HTJ:n projektijohtaja Pentti Schroderus.

Etola-yhtiöiden liiketoimintasuunnitelmat, vastuullinen pitkäjänteinen toimintakulttuuri ja rakennuksen havainnekuvat täyttivät Pirkkalan kunnan tontinkäytölle asettamat tiukat kriteerit. Alkuvaiheen suunnittelulähtökohdat toteutuivat myös Pirkkalan kunnan ja Etola-yhtiöiden toimitusjohtajien välillä.


Toimintojen keskittäminen

Uusien tilojen rakennuttamisella Etola vastaa Tampereen seudun kasvavaan teollisuuden ja  rakentamisen tarpeeseen. Etran, Meltexin ja Nestepaineen lisäksi tiloja vuokrataan myös konsernin ulkopuolisille alan yrityksille. Tavoitteena on tarjota teollisuus- ja rakennusalan monipuoliset tuotteet sekä palvelut samalla käynnillä samasta rakennuksesta.

Etola-yhtiöt rakentaa kiinteistöjä omaan käyttöönsä ja satsaa rakentamisessa keskimääräistä parempaan laatuun. Rakennuksen käyttöä tarkastellaan 30 vuoden jänteellä, jossa huomioidaan tilojen yleispätevyys ja muutosjoustavuus.

Pirkkalan liikerakennus on suunniteltu energian suhteen mahdollisimman omavaraiseksi. Tavoitteena on lämmittää kiinteistö 100 prosenttisesti maalämmöllä ja tuottaa osa sähköstä aurinkovoimalla. Uutta tekniikkaa hyödynnetään kaikessa missä se on taloudellisesti tarkoituksenmukaista.

 
Pitkäaikainen yhteistyö

Etola ja HTJ ovat tehneet yhteistyötä vuodesta 2004 lähtien. Pääkaupunkiseudulla alkanut yhteistyö on laajentunut muille HTJ:n toimipisteiden alueille. Yhteisiä hankkeita ovat olleet mm. Etran Hämeenlinnan logistiikkakeskuksen uudisrakennus vuonna 2011 ja sen laajennus vuonna 2017.

"HTJ:läisillä on aktiivinen ja ratkaisukeskeinen asenne. Seuraamme konsultoinnin hinta-laatusuhdetta tarkkaan ja erityisesti arvostan HTJ:n toimintakulttuurissa sisäisen tiedon kulkua. Asiakkaan tarpeiden aito sisäistäminen ja niiden ennakoiva huomioiminen on sujuvan yhteistyön ydin," kertoo Pelkonen.

HTJ vastaa Etola-yhtiöiden Pirkkalan liikerakennuksen suunnittelun ja rakentamisen projektinjohdosta sekä optiona työmaavalvonnasta. Rakennuslupasuunnittelu alkoi maaliskuussa 2019 ja rakennuksen on määrä olla valmis loppuvuodesta 2020.

Etola-yhtiöt on suomalainen perheyhtiö, johon kuuluu useita yrityksiä. Yritysten liikevaihto oli vuonna 2018 yhteensä noin 450 miljoonaa euroa ja henkilöstöä oli noin 1500. Yhtiöiden päätoimiala on teollisuustuotteiden sekä rakennustarvikkeiden kauppa. Etola-yhtiöillä on Suomessa 50 kiinteistöä, noin 200 000 m2. Yhtiöihin kuuluvat Etra Oy:n, Meltex Oy:n ja Nestepaine Oy:n lisäksi mm. Tiivistekeskus Oy, Okartek Oy ja Eurokumi Oy, sekä venetarvikkeiden Oy Maritim Ab ja kodintuotteiden Etola Shops Oy.

Lisätietoja
Rakennuttajatoimisto HTJ Oy
Pentti Schroderus
Projektijohtaja, RAP
pentti.schroderus@htj.fi
P. 050 3717 766