Ajankohtaista

06.10.2020

Mäkelänrinteen urheilulukio uudistuu osaksi huippu-urheilukampusta

Mäkelänrinteen urheilulukio uudistuu osaksi huippu-urheilukampusta

Entistä ehompi Helsingin Mäkelänrinteen lukio avaa taas pian ovensa urheileville opiskelijoilleen. Lukioon tehtävän perusparannus- ja laajennushankkeen rakennustyöt aloitettiin keväällä 2019, ja oppilaat pääsevät palaamaan uusittuihin tiloihin jälleen hiihtolomien jälkeen keväällä 2021.

Vuonna 1960 valmistuneen, vanhan punatiilisen koulurakennuksen julkisivu ja AV-tekniikka uudistetaan hankkeessa. Lisäksi lukioon rakennetaan uusi laajennusosa, johon toteutetaan muunneltavia ja moderneja opetustiloja, 400 hengen kouluravintola, keittiö ja sisääntuloaula.  Laajennuksen myötä lukion opiskelijamäärä kasvaa jopa 150 opiskelijalla.

Hankkeen tilaajan, Helsingin Kaupunkiympäristön toimialan projektinjohtaja Marjut Laurila on tyytyväinen lukion uudistuviin tiloihin.

”Laajennusosan ansiosta koulun keittiö ja oppilaiden ruokailutilat paranevat merkittävästi ja opetustilojen määrä kasvaa. Koulun vanhan osan julkisivujen uusimisen lisäksi koulun AV-järjestelmät päivitettiin vastaamaan nykypäivän opetusta. Lisäksi koulun oppilashuolto- ja hallintotilat järjesteltiin ja uusittiin täysin. Käyttäjä saa hankeen valmistuessa terveelliset, turvalliset ja toimivammat tilat käyttöönsä”, Laurila toteaa.
 

Huippu-urheilun kampus virittää harjoittelun uudelle tasolle

Mäkelänrinteen lukio on osa Urhea-kampuksen rakennushanketta, eli pääkaupunkiseudun urheiluakatemia Urhean uutta olympiavalmennuskeskusta. Kampukseen nousee lukion lisäksi 14 000 neliömetrin urheiluhalli Urhea sekä Hoasin uusi opiskelija-asuinkerrostalo.

Urhea-halli tulee tarjoamaan uudet tilat useiden eri lajien huippu-urheilijoiden päivittäisharjoitteluun. Koulun ja asuinkerrostalon läheisyys tukee myös nuorten urheilijoiden opiskelun ja harjoittelun yhdistämistä. Lukioon rakennettava sisääntuloaula yhdistää rakennukset toisiinsa ja toimii koko kampuksen kohtaamispaikkana.
 

Yhteistoiminnallinen toteutustapa on jatkuvaa sovitustyötä

Urhean kampushankkeiden rakennuttamisesta erityisen tekee se, että kaikki kolme rakennusta ovat kiinteästi kiinni toisissaan ja niitä rakennetaan samanaikaisesti. Kullakin kolmesta rakennuksesta on oma urakoitsijansa, ja rakennustyöt toteutetaan yhteistoiminnallisesti.

HTJ vastaa lukion rakennuttamisesta, rakennus- ja LVI-töiden valvonnasta sekä koordinoi kaikkien kolmen hankkeen yhteensovitusta. Projektipäällikkönä toimii HTJ:n Eija Heinola, jolla on pitkä kokemus kouluympäristöjen rakentamisesta. Monesta toimijasta koostuvan hankkeen haasteena on Heinolan mukaan ollut rajapintojen suunnittelun ja rakennustöiden yhteensovittaminen.

”Pidämme viikoittaisia yhteensovituspalavereita, joissa synkronoimme jatkuvasti töiden edistymistä ja käymme yhdessä läpi työvaiheita. Näin olemme kyenneet välttämään esimerkiksi sen, että yhdessä hankkeessa esiin tulleet haasteet vaikuttaisivat muiden rakennustöiden etenemiseen”, Heinola kertoo.

Myös Marjut Laurilan mukaan vaativa hanke on onnistunut hyvin. ”Suurena haasteena on ollut kolmen kohteen samanaikaiset rakennustyöt ahtaalla tontilla sekä lukion osittainen toiminta koko rakentamisen ajan. HTJ on selvinnyt haasteista hyvällä ammattitaidolla, ratkaisuhakuisella asenteella ja sujuvalla yhteistyöllä tilaajan, urakoitsijan sekä rinnakkaishankkeiden rakennuttajien kanssa”, Laurila toteaa.

Lisätietoja:
Eija Heinola
Projektijohtaja
Puh. 050 309 8605
eija.heinola@htj.fi

Kuva: Arkkitehtitoimisto Lehto Peltonen Valkama Oy